Ragdoll macska

ragdoll macska

Miről is szól ez a bejegyzés?

A Ragdoll macska a macskafajták családjában a fiatalabb fajták közé tartozik. Családbarát, kedves és szelíd...

Ragdoll macska története

A macskafajták családjában a Ragdolls a fiatalabb fajták közé tartozik. A Ragdoll cicákat először Ann Baker tenyésztette ki Riverside-ban, Kaliforniában, az 1960-as években. Baker szelíd, nyugodt személyiségű, nagy méretű és gyönyörű, hosszú bundájú macskákat választott ki, melyeket himalájai minta jellemez. Az így kitenyésztett macskát Ragdoll-nak nevezte el ami „Rongybabát” jelent. Később perzsák, birmanok és burmaiak is hozzájárulhattak a Ragdoll fejlődéséhez. Baker sok szokatlan állítást tett a macskák fejlődésével kapcsolatban, beleértve az idegen befolyást, a CIA-kísérleteket és az emberi gének infúzióit, de ezek mind tények nélküli állítások. Mások is elkezdték tenyészteni a Ragdollokat. Elszakadtak Bakertől, és megalapították a Ragdoll Fanciers Club Internationalt, azzal a céllal, hogy szabványosítsák a fajtát, és elismerjék a macskanyilvántartásokat. A Cat Fanciers Association 1993-ban kezdte el regisztrálni a macskákat, és 2000-ben teljes mértékben elismerte őket. A legtöbb nyilvántartás ma már elismeri a fajtát, köztük az American Cat Fanciers Association és a The International Cat Association. A „rongybabákat” nem keresztezték más fajtákkal.

ragdoll macska
ragdoll macska

Ragdoll cica jelleme

Sok macskával ellentétben a Ragdoll cica bárki karjaiba elterül, aki hajlandó kézbe venni őket, még akkor is, ha a hátukra fektetik. Szeretik az embereket, üdvözlik őket az ajtóban, követik őket a ház körül, és amikor csak lehetőség adódik, ölbe ugrálnak. Gyakran odamennek ha hívják őket, és visszaviszik a nekik dobott játékokat. A leírásukra leggyakrabban használt szó az engedelmes, de ez nem jelenti azt, hogy inaktívak. Szeretnek játékokkal játszani, és bármilyen családi tevékenységbe bekapcsolódnak. A dicséret és az ételjutalom formájában kapott pozitív megerősítéssel, amikor olyasmit csinálnak, amit szeretsz, a rongybabák gyorsan tanulnak, és trükkökre, valamint jó viselkedésekre is könnyen megtaníthatóak. Halk, édes hangon jelzik ha éhesek vagy játszani szeretnének. A „rongybabák” jó modorúak, és könnyű velük együtt élni. A Ragdoll macskák jól érzik magukat a kanapén vagy az ágyon, de általában sokkal magasabbra nem merészkednek. Inkább egy szinten marad a gazdáival, mint a szoba legmagasabb pontján.

A Ragdoll macska tartása és ápolása

A Ragdoll mérsékelten hosszú szőrének kevés az aljszőrzete, ami azt jelenti, hogy kevésbé valószínű, hogy kihullik, de ez nem jelenti azt, hogy a macskákat nem kell ápolni. Hetente kétszer fésüld meg rozsdamentes acél fésűvel, hogy eltávolítsd az elhalt szőrszálakat, amelyek gubancokat okozhatnak. Ügyelj arra, hogy alaposan fésüld át a lábak szőrzetét, különösen ott, ahol a láb találkozik a testtel. Egy gumi kefével simítsd át a szőrt, miután megfésülted, hogy eltávolítsd a megmaradt laza szőrszálakat. Ha gyengéd vagy, és nem húzod a szőrét, a Ragdoll imádni fogja a figyelmet, amit az ápolás során kap Tőled. Vedd figyelembe, hogy a szezonális változások, valamint a hormonális ingadozásai befolyásolhatják a szőrzet hosszát. A szőr hossza télen lesz a csúcsán. Az ivartalanított „rongybabák” szőrzete általában egész évben dús, mert hiányzik belőlük az ivartalanítattlan macskáknál előforduló hormonális ingadozás.

Ellenőrizzd a farkát, hogy nem tapadt-e a szőréhez ürülékdarab, és töröld le egy babakendővel. Fürdessd meg a Ragdollt, ha szükséges, ami néhány hetente szükséges lehet. Ha zsírosnak vagy szálkásnak tűnik a bundája, fürdésre van szüksége. Mossd a fogát a fogágybetegségek megelőzésére. A napi foghigiénia a legjobb, de a heti fogmosás is jobb, mint a semmi. Vágd le a körmöket néhány hetente. Puha, nedves ruhával töröld le a szem sarkait, hogy eltávolítsd a váladékokat. Használj külön területét a kendőnek a szemeknél, hogy elkerüld a fertőzés terjedésének kockázatát.

Hetente ellenőrizzd a fülét. Ha piszkosnak tűnnek, töröld le őket egy vattakoronggal vagy puha, nedves ruhával, amelyet almaecet és meleg víz 50-50 arányú keverékével megnedvesítettél. Kerüld a pamut törlőkendő használatát, mert ez károsíthatja a fül belsejét.

Tartsd a Ragdoll alomdobozát makulátlanul tisztán. A macskák különös figyelmet fordítanak a fürdőszobai higiéniára, és a tiszta alomdoboz segít a szőrzet tisztán tartásában is. Ha már az alomdobozokról beszélünk, egy olyan nagy macskának, mint a Ragdoll, szuper méretű dobozra van szüksége, hogy bőven legyen helye megfordulni és guggolni.

A „rongybabák” általában több növekedési ugráson mennek keresztül, ahogy érnek. Ezek a macska négy éves koráig folytatódhatnak. Ne tévesszen meg a hason lévő zsírpárna, ami a fajta sajátossága. Gondoskodj arról, hogy mindig legyen elegendő táplálékuk a növekedésük elősegítésére.

ragdoll macska
ragdoll macska

Megjelenése és színváltozatai

A „rongybabák” kitűnnek nagy méretükkel, hegyes mintájú félhosszú szőrükkel és csillogó kék szemükkel. A háziasított macskák közül a legnagyobbak közé tartoznak, néhány hím 9,5 kg-ot is eléri. A Ragdoll teste világos színű, arca, lábai, farka és fülei sötétebbek. Három mintával kapható: mitted és bicolor, mindkettő fehér, és colorpoint, amelyben nincs fehér. A „rongybabák” csak három-négy éves korukra érik el teljes méretüket és szőrzetüket. A Cat Fanciers Association fajtaszabványa szerint a Ragdollnak nagy, széles fejjel kell rendelkeznie. A fej minden oldalának egyenlő hosszúságúnak kell lennie. A szemeket élénk kék oválisként írják le. A közepes méretű fülek hegye lekerekített, és előre dől. A fejet egy nehéz, erős nyak támasztja alá, amely nagy és hosszú testté alakul, amely széles, tömör és nehéz csontozatú. A nehéz csontozatú lábak közepesen hosszúak, a hátsó lábak hosszabbak, mint az első lábak. A nagy, kerek mancsokat szőrzet fedi, a hosszú farok pedig hullámzó tollazatnak tűnik. A Ragdoll selymes bundája közepesen hosszú. Az arcon rövid, a nyak körül fodrosan virágzik, a lapockákon ismét megrövidül, majd a farok felé megnyúlik, amely teljesen szőrrel borított.

Ragdoll macska színei

Seal-point: az alapszín fekete – de ez csak a hideg testrészeken mutatkozik meg.
Blue-point: a kék a fekete alapszín egyfajta felhígulása
Chocolate-Point: a chocolate-point ragdoll attraktív barna alapszínt mutat, persze, csak a point-csúcsokon.
Lilac-Point: a barna felhígulását „lilac“-ként jelölik.
Red-Point: vörös point rajzolatot mutató ragdoll.
Cream-Point: a vörös felhígulása adja a „cream“ színt. Egy „cream-point“ ragdoll a krémszínű point-okból adódóan csaknem teljesen egyszínűnek tűnik.
Tabby: a point-csúcsokon csíkozottság látszik – egy tabby cicához hasonlatosan. Ez a csíkozottság gyakran a lábakon és az állat farkán is látható. A szem olyan, mintha csak fekete szemceruzával körberajzolták volna. A ragdoll esetében a tabby rajzolatot sokszor „lynx“-nek nevezik.
Tortie: a tortie ragdoll teknőc-színezetet mutat a point-helyeken – maga a színminta és a színfoltok nagysága nagyon különböző lehet, mindenesetre a tenyésztők jobban kedvelik a kisebb, egyenletes eloszlású foltokat.
Torbie: a torbie a tabby és a tortie kombinációja. A teknőc-színezet csíkozottnak tűnik – igen érdekes színezet!
A hivatalos rajzolat-variációk a következők: colourpoint, mitted, bicolor, tabby, tortie és torbie.
Colourpoint: teljes maszkkal, mint más point-macskák esetében.
Mitted: point-rajzolatú, ám álla fehér és orrán is gyakran fehér csíkok láthatók. Talppárnái rózsaszínek, mellső lábain fehér kesztyűt, a hátsókon pedig fehér csizmát visel
Bicolour: a bicolour ragdoll-nak is van tiszta point-rajzolata, ám alapszíne világosabb, pofáján fordított „V“ alakú maszkot visel, ami a homloknál kezdődik, s a faroktőnél fejeződik be. Lábai fehérek

ragdoll macska
ragdoll macska

A Ragdoll macska kapcsolata a gyerekekkel és állatokkal

A Ragdoll kiscica tökéletesen illeszkedik a családi élethez. Ritkán nyújtja ki a karmait játék közben, és általában nem bánja, ha felöltöztetik, babakocsiba ültetik, vagy egy teadélután vendége lesz. A hímek nagy méretük miatt különösen jó választás gyermekes családok számára a gyermek imádni fogja a Ragdoll kiscicát. Természetesen mindig felügyelni kell a kisgyermekeket, hogy nehogy bántsák a macskát. Egy ekkora macska esetében pedig elengedhetetlen megtanítani a gyerekeknek, hogyan támogassák a macskát úgy, hogy az egyik kar a mellső lábak alatt, a másik pedig a hátsó lábak alatt legyen. Soha ne tartsd a Ragdollt úgy, hogy a hátsó lába lelóg. Kedves természetének köszönhetően szívesen él együtt más macskákkal és macskabarát kutyákkal is. Lassan és ellenőrzött körülmények között mutassd be a háziállatokat, hogy megtanuljanak kijönni egymással.

További érdekes cikkeket olvashatsz a blogbejegyzések között többek között az orosz kék és main coon macskáról valamint a hipoallergén macskákról.

Források:
https://cattime.com/

https://www.zooplus.hu/magazin/macska-magazin/macskafajtak/ragdoll

További bejegyzések

Norvég erdei macska tartása

Norvég erdei macska tartása

Norvég erdei macska története A norvég erdei macska egy ősi fajta, amely természetes módon, emberi beavatkozás nélkül fejlődött ki több száz éven át Norvégia erdőiben. Hazájában skogkattnak (norvégul „erdei macska”) hívják. A norvég erdei macskának az Egyesült...

Az orosz kék macska

Az orosz kék macska

Az orosz kék macska tartásával és jellemzőivel kapcsolatos információkat gyűjtöttük össze egyetlen cikkben.

Maine Coon macska

Maine Coon macska

A Main Coon macska tartásával és jellemzőivel kapcsolatos információkat gyűjtöttük össze egyetlen cikkben.

10 legjobb hipoallergén macska

10 legjobb hipoallergén macska

Csalánkiütés, tüsszögés, duzzadt vagy viszkető szem – bárki, aki allergiás a macskákra, könnyen felismeri a reakció tüneteit. Sokakat érintő problémáról van szó és ha macskaválasztás előtt vagyunk jó ha tudunk erről a jelenségről.

A Sziámi macska tartása és jellemzői

A Sziámi macska tartása és jellemzői

Szeretnél sziámi macskát tartani vagy csak érdekelnek a cicák? Itt minden információt és terméket megtalálsz ami csak kell a sziámi macska tartásához!