A bengáli macska tartása és jellemzői

bengáli macska

Miről is szól ez a bejegyzés?

A bengáli macska tartásával és jellemzőivel kapcsolatos információkat gyűjtöttük össze egyetlen cikkben.

Bengáli macska

A bengáli macskát nem lehet kényesnek nevezni. Igazi sportos cicák: mozgékonyak és kecsesek, erős, izmos testtel, aki úgy néz ki, mint ha csak a dzsungelből jött volna. Vad megjelenésük ellenére a bengáli macskák valójában nagyon ragaszkodnak emberi családjukhoz. Ennek ellenére nagy energiával és szórakoztató, játékos oldallal rendelkeznek. Aktívak macska ezért olyan otthonra van szükségük, amely megfelel az energiaszintjüknek.

Ha ki tudod elégíteni a bengáli cicád mozgásigényét, akkor egy okos, szerető macskád lesz.

Bengáli macskák története

Jellegzetes foltos bundájával és nagy méretével a bengáli úgy néz ki, mint egy leskelődő vadmacska, bár egyik őse a kicsi, vad ázsiai leopárdmacska, ő egy igazi házimacska.

A bengáliak nevüket az ázsiai leopárdmacska tudományos nevéből, a Felis bengalensisből kapták. Egy ázsiai leopárdmacska – amelyet az 1950-es és az 1960-as években állatkereskedésekben lehetett megvásárolni – és a hazai rövidszőrűek keresztezéséből hozták létre. Jean Mill, egy kaliforniai tenyésztő volt az első, aki ilyen keresztezést készített, de nem azért, mert új fajtát akart létrehozni. Szerzett egy leopárdmacskát, és megengedte neki, hogy társaságot tartson egy fekete tommacskával, hogy ne legyen magányos. Meglepetésére, mivel nem gondolta, hogy a két faj párosodni fog, kiscicák születtek, és Mill megtartott egy foltos nőstényt. Pároztatta annak apjával, foltos és egészséges kiscicákat hozott létre.

Ugyanebben az időben Dr. Willard Centerwall ázsiai leopárdmacskákat keresztezett házimacskákkal a Loyola Egyetemen. A leopárdmacskák rezisztensek voltak a macskaleukémia vírusával szemben, ezért a kutatókat az érdekelte, hogy a tulajdonság átadható-e hibrid utódokra. Különböző tenyésztők érdeklődtek a macskák fajtaként való fejlesztése iránt. Mill volt az egyikük.

Az életében bekövetkezett változások miatt felhagyott a macskatenyésztéssel, de készen állt az újrakezdésre. Megszerzett néhány Dr. Centerwall hibridet, és megfelelő hímeket keresett, hogy szaporodjon velük. Az egyik egy narancssárga házi rövidszőrű volt, amelyet Indiában talált, a másik egy barna foltos cirmos, amelyet egy menhelyről szerzett. A bengáliakat ma házimacskáknak tekintik. A vásárolt bengáliakat legalább négy generáción keresztül el kell távolítani a vad vérvonallal rendelkező ősöktől. Az első macskaszövetség, amely elismerte a Bengáliát, a Nemzetközi Macskaszövetség volt, amely 1983-ban megadta a fajta kísérleti státuszát, majd 1991-ben a teljes elismerést. A Bengált az American Cat Fanciers Association, a Canadian Cat Association és a United Feline szervezet is elismeri.

A bengáli macskák annyira keresettek, hogy egy brit nő több mint 50 000 dollárt fizetett bengáli macskájáért 1990-ben, és a macskatársak Rolls Royce-jának nevezte őket.

Mérete

A bengáli macska a közepes-nagy testű macskák közé tartozik. A bengáliak 3,5 – 6,5 kilogrammot vagy többet is nyomnak.

bengáli cica
bengáli cica

Bengáli cica természete

A bengáli rendkívül aktív és rendkívül intelligens macska. Ettől szórakoztató vele együtt élni, de néha kihívást jelenthet. Összességében a bengáli egy magabiztos, beszédes, barátságos macska, aki mindig éber. Semmi sem kerüli el a figyelmét. Szeret játszani, könnyen megtanítható különböző trükkökre. Az unatkozó bengáli macskák felvehetnek néhány szokatlan (és kissé romboló) szokást is, például: be- és kikapcsolják a villanykapcsolókat és izgatottan szedegetik a CD-ket a DVD-lejátszóból. A vízben való játékot kedvelő bengáli cicától nem áll távol, hogy beugorjon a kádba vagy besétáljon veled a zuhany alá. Ügyes mancsai veszélyeztethetik az akváriumi és tavi halakat. Mászni is szeret, és gyakran megtalálható az otthon legmagasabb pontján ácsorogva. Egy-két magas macskafa elengedhetetlen a lakásban, csakúgy, mint a kirakós játékok, amelyek kihívást jelentenek ennek az intelligens macskának. Azon ritka esetekben, amikor nem himbálózik a csillárokon vagy nem úszik a medencében, a ragaszkodó bengáli örömmel ül az öledben. Magától értetődik, hogy megosztja az ágyát.

Bengáli macska betegségei

Mind a törzskönyvezett, mind a vegyes fajtájú macskáknál eltérő gyakorisággal fordulnak elő egészségügyi problémák, amelyek genetikai eredetűek lehetnek. A bengáliak általában egészségesek, de a következő betegségeket észlelték a fajtában:

  • Disztális neuropátia, idegrendszeri rendellenesség, amely gyengeséget okoz. Bengáliai macskáknál már 1 éves korban előfordulhat. Szerencsére sok macska magától felépül, bár néhányan visszaesnek.
  • Lapos mellű cica szindróma, egy deformitás, amely az enyhétől a súlyosig terjedhet. Azok a cicák, akik túlélik a felnőttkort, általában nem mutatnak jeleket, miután elérik a felnőttkort.
  • Csípőízületi diszplázia, amely súlyos esetekben sántaságot okozhat.
  • Hipertrófiás kardiomiopátia, a szívbetegség egyik formája, amely egyes fajtáknál örökölhető.
  • Patella luxatio, a térdkalács örökletes elmozdulása, amely enyhétől a súlyosig terjedhet. A súlyos esetek műtéttel enyhíthetők.
  • Progresszív retina atrófia, degeneratív szembetegség.
bengáli macska
bengáli macska

Bengáli tartása

A bengáli rövid, vastag szőrzet könnyen ápolható heti fésülködéssel, amely eltávolítja az elhalt szőrt és eloszlatja a bőr olajait. Fürdésre ritkán van szükség. Fogmosás a fogágybetegségek megelőzésére. A napi foghigiénia a legjobb, de a heti fogmosás jobb, mint a semmi. Vágd le a körmöket néhány hetente. Puha, nedves ruhával töröld le a szem sarkait, hogy eltávolítsd a váladékokat. Használj külön területet a kendőn mindkét szemnél, hogy elkerüld a fertőzés terjedésének kockázatát. Hetente ellenőrizd a fülét. Ha piszkosnak tűnnek, vattakoronggal vagy puha nedves ruhával töröld le őket, amelyet almaecet és meleg víz 50-50 arányú keverékével megnedvesítettél. Kerüld a pamut törlőkendő használatát, mert ez károsíthatja a fül belsejét.

Tartsd az alomdobozt tisztán. A macskák különös figyelmet szentelnek a fürdőszobai higiéniának, és egy koszos doboz miatt előfordulhat, hogy a ház más helyeit kezdik el használni. Célszerű egy bengáli macskát csak benti macskának tartani, hogy megvéd őt a más macskák által terjesztett betegségektől, a kutyák támadásaitól, valamint a szabadba menő macskákat fenyegető egyéb veszélyektől, például attól, hogy elütik őket egy autó. Ha bent tartod, akkor megvéded a helyi madarakat és vadon élő állatokat ettől a lelkes vadásztól.

Ha lehetséges, építs be a bengáli cicádnak egy nagy kültéri területet, ahol biztonságosan ugorhat és mászhat.

Szociális élet

Az aktív és szociális bengáli tökéletes választás gyermekes családok és macskabarát kutyák számára. Ugyanúgy fog játszani, mint bármely retriever, könnyen megtanulja a trükköket, és szereti a gyerekek figyelmét, akik udvariasan és tisztelettel bánnak vele. Elég okos ahhoz, hogy kitérjen a kisgyermekek útjából, de szereti az iskoláskorú gyerekeket, mert ők megfelelnek az energiaszintjének és a kíváncsiságnak. Semmi sem ijeszti meg, a kutyák biztosan nem, és boldogan megbarátkozik velük, ha nem okoznak neki gondot. Mindig lassan és ellenőrzött körülmények között mutasson be minden háziállatot, még más macskákat is. Mint sok aktív macska, a bengáliak is nagy zsákmányra késztetnek, ezért nem szabad rájuk bízni a kisebb zsákmányállatokat, mint például a hörcsögök, a kisebb nyulak és a tengerimalacok.

További érdekes cikkeket olvashatsz a blogbejegyzések között többek között a szfinx és sziámi macskáról.

Források:
https://cattime.com/

További bejegyzések

Norvég erdei macska tartása

Norvég erdei macska tartása

Norvég erdei macska története A norvég erdei macska egy ősi fajta, amely természetes módon, emberi beavatkozás nélkül fejlődött ki több száz éven át Norvégia erdőiben. Hazájában skogkattnak (norvégul „erdei macska”) hívják. A norvég erdei macskának az Egyesült...

Ragdoll macska

Ragdoll macska

A Ragdoll macska a macskafajták családjában a fiatalabb fajták közé tartozik. Családbarát, kedves és szelíd…

Az orosz kék macska

Az orosz kék macska

Az orosz kék macska tartásával és jellemzőivel kapcsolatos információkat gyűjtöttük össze egyetlen cikkben.

Main Coon macska

Main Coon macska

A Main Coon macska tartásával és jellemzőivel kapcsolatos információkat gyűjtöttük össze egyetlen cikkben.

10 legjobb hipoallergén macska

10 legjobb hipoallergén macska

Csalánkiütés, tüsszögés, duzzadt vagy viszkető szem – bárki, aki allergiás a macskákra, könnyen felismeri a reakció tüneteit. Sokakat érintő problémáról van szó és ha macskaválasztás előtt vagyunk jó ha tudunk erről a jelenségről.

A Sziámi macska tartása és jellemzői

A Sziámi macska tartása és jellemzői

Szeretnél sziámi macskát tartani vagy csak érdekelnek a cicák? Itt minden információt és terméket megtalálsz ami csak kell a sziámi macska tartásához!