Brit rövidszőrű macska tartása és jellemzői

brit rövidszőrű macska

Miről is szól ez a bejegyzés?

Békés, méltóságteljes, gyerekbarát. Ismerd meg a brit rövidszőrű macskát. Minden amit tudni érdemes róla és a tartásáról.

Brit rövidszőrű macska eredete

A brit rövidszőrű macska a hagyományos brit macska kitenyésztett fajtája.
Történetük egészen az első századig nyúlik vissza.
Ősei a brit tanyasi macskák lehettek Nagy-Brittaniában, melyek az ott honos vadmacska és a rómaiak által az első században behozott macskák keveréke. A szigetországban jelenleg is hatalmas népszerűségnek örvend.

brit macska

Brit rövidszőrű macska jelleme és jellemzői

Zömök, erős testalkatú. Dús bundával és jellegzetes arccal rendelkezik.
A brit macska egyike azon fajtáknak, amit a színskála szinte minden színében tenyésztenek.
Legnépszerűbb színváltozata a kék, melynek enyhe kékesszürke szőrzetéhez rézsárga szemek társulnak.
Kék mellett létező színek: a csokoládé, lila, vörös, krém, kék krém, csokoládé teknőc, lila tortie, fekete, fahéj, fawn, ezüst, fehér, arany.
Bundája nagyon sűrű, de nem rendelkezik alapréteggel, plüss, gyapjas tapintása van.

Békés és méltóságteljes macska. Felnőt korában már kevésbé aktív és játékos.
Gazdájához nagyon ragaszkodik. Más háziállatokkal és a gyerekekkel remekül kijön.
Benti tartásra ajánlott, jól bírja az benti egyedűllétet, bátran magára lehet hagyni napközben.

Hosszú áletű cicáról van szó, várható élettartama 14-20 év is lehet.

Hogyan ápoljuk brit macskánkat?

A hosszú szőrű macskákkal ellentétben a brit rövidszőrűek ápolása nem túl időigényes. Rövid, puha, sűrű szőrük csak hetente igényel kefélést az elhalt szőrszálak és bőrsejtek eltávolításához. De többnyire jó munkát végeznek, hogy tisztán és rendben tartsák magukat. Más fajtákhoz hasonlóan a brit rövidszőrűeknek is gyakori körömvágásra és fogápolásra, valamint rendszeres állatorvosi látogatásra van szükségük. Feltétlenül ivartalanítsa kedvencét, és tartsa naprakészen az oltásokat az állatorvos utasítása szerint. Rendszeresen ellenőrízni kell a fülüket a viasz felhalmozódása vagy az esetleges fülatkák szempontjából. Az is fontos, hogy az alomdobozukat tisztán tartsuk.

brit macska

Brit rövidszőrű betegségei

A brit rövidszőrű nagytestű, egészséges fajta, amely akár 20 évig is élhet. Azonban érzékenyek bizonyos egészségügyi problémákra.

Ezek a cicák hajlamosak lehetnek a hipertrófiás kardiomiopátiának nevezett állapotra, amely a macska szíve izmos falainak megvastagodását jelenti. Ez légzési nehézséget, letargiát és étvágytalanságot okoz idősebb állatoknál.

Más fajtákhoz hasonlóan a brit rövidszőrűeknél húgyúti és veseproblémák alakulhatnak ki. Az egészségügyi problémák kialakulásának megelőzése érdekében brit rövidszőrű cicát érdemes jó hírű tenyésztőtől beszerezni. Évente egyszer vidd el macskádat állatorvoshoz ellenőrzésre. A rendszeres egészségügyi ellenőrzések mellett a testmozgásnak fontos szerepet kell játszania brit rövidszőrűje életében. Ezeknek a macskáknak sok energiájuk van, de nem olyan aktívak, így túl sokat hízhatnak (főleg későbbi éveiben), hacsak nem dolgozol ki olyan stratégiákat, amelyek mozgásban tartják őket fiatal korukban. Az interaktív játékok, horgászpálcák, labdák, lézerek és mászószerkezetek, mint például a macskafák és macskapolcok, mind-mind segítenek megőrizni brit rövidszőrű szőrzeted fittségét és szabását mind fizikailag, mind szellemileg.

Mi szükséges a tartásához?

Ajánlott egy kényelmes fekhely, kaparófa, néhány játék, alomtálca és az ápoláshoz szükséges kellékek (szőrkefe, körömcsipesz) beszerzése.

További érdekes cikkeket olvashatsz a blogbejegyzések között többek között a szfinx és sziámi macskáról.

Források:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Brit_r%C3%B6vidsz%C5%91r%C5%B1

https://www.dailypaws.com/cats-kittens/cat-breeds/british-shorthair

További bejegyzések

Norvég erdei macska tartása

Norvég erdei macska tartása

Norvég erdei macska története A norvég erdei macska egy ősi fajta, amely természetes módon, emberi beavatkozás nélkül fejlődött ki több száz éven át Norvégia erdőiben. Hazájában skogkattnak (norvégul „erdei macska”) hívják. A norvég erdei macskának az Egyesült...

Ragdoll macska

Ragdoll macska

A Ragdoll macska a macskafajták családjában a fiatalabb fajták közé tartozik. Családbarát, kedves és szelíd…

Az orosz kék macska

Az orosz kék macska

Az orosz kék macska tartásával és jellemzőivel kapcsolatos információkat gyűjtöttük össze egyetlen cikkben.

Main Coon macska

Main Coon macska

A Main Coon macska tartásával és jellemzőivel kapcsolatos információkat gyűjtöttük össze egyetlen cikkben.

10 legjobb hipoallergén macska

10 legjobb hipoallergén macska

Csalánkiütés, tüsszögés, duzzadt vagy viszkető szem – bárki, aki allergiás a macskákra, könnyen felismeri a reakció tüneteit. Sokakat érintő problémáról van szó és ha macskaválasztás előtt vagyunk jó ha tudunk erről a jelenségről.

A Sziámi macska tartása és jellemzői

A Sziámi macska tartása és jellemzői

Szeretnél sziámi macskát tartani vagy csak érdekelnek a cicák? Itt minden információt és terméket megtalálsz ami csak kell a sziámi macska tartásához!