Az orosz kék macska

Orosz kék macska

Miről is szól ez a bejegyzés?

Az orosz kék macska tartásával és jellemzőivel kapcsolatos információkat gyűjtöttük össze egyetlen cikkben.

Orosz kék macska története

Mint sok macskafajta esetében, az orosz kék eredetéről is keveset tudunk. Valószínűleg Oroszországból származik – vastag bundája minden bizonnyal egy hidegebb vidékről származó macskáé –, és természetes fajtának tartják. Az orosz kék fajtaként való kifejlődése azonban elsősorban Nagy-Britanniában és Skandináviában ment végbe, a tizenkilencedik század végétől kezdve, amikor a macskák bemutatása és tenyésztése népszerű tevékenységgé vált.

Az orosz kék először a londoni Kristálypalotában 1875-ben megrendezett macskakiállításon lépett fel. Arkangyal macskának titulálták, mivel állítólag az oroszországi Arkangyal szigetéről származott. A műsorról szóló újságcikk az orosz kéket „nagyon jóképűnek” és „különösen szőrösnek” írta le, hozzátéve, hogy „leginkább a közönséges vad szürke nyúlra hasonlítanak”.

Egy brit macskatenyésztő, Mrs. Carew-Cox 1890-ben kezdte el importálni a macskákat, valamint tenyésztette és bemutatta őket a századfordulón. Rövid, ezüstös bundájúnak, nagy fülűnek, tágra fektetett szemüknek és szikár arcúnak írta le őket, édes, intelligens személyiséggel – röviden, nagyjából olyannak, mint a mai orosz kékek. 1912-ben a macskák elég jól beváltak ahhoz, hogy a saját osztályukban is bemutathassák őket, ahelyett, hogy más kék macskákkal kevernék össze őket. A második világháború majdnem véget vetett a fajtának. Nagyon kevés macska élte túl a nélkülözés éveit, és a brit és skandináv tenyésztők más fajtákhoz fordultak, elsősorban a sziámihoz és a brit rövidszőrűhöz, hogy segítsenek újraéleszteni vérvonalukat. A sziámi hatások extrémebb megjelenést kölcsönöztek az orosz kéknek mivel megváltozott a bundájuk szerkezete. Évekbe telt, mire a fajta visszanyerte eredeti megjelenését. Ezt a plüss, ezüstös kabátot hangsúlyozó brit vérvonalak és a skandináv vérvonalak kombinálásával sikerült elérni. Az eredmény a ma látható közepes típusú orosz kék lett. Az orosz kéket először 1900-ban importálták az Egyesült Államokba, de csak a második világháború után kezdték el az amerikai tenyésztők 1947-ben importált macskákból kifejleszteni a saját macskákat. Ma már népszerű kiállítási macskák, valamint kísérők azoknak, akik ismerik édes szépségük titkát.

Orosz kék macska
Orosz kék macska

Orosz kék cica jelleme

Az orosz kék gyengéd, csendes macska hírében áll, kissé félénk, de nehogy félreértsd. Lehet, hogy ez a macska visszafogott természetű, de szeret játszani, és szívesen ugrál vagy mászkál olyan magas helyekre, ahol szabadidejében tanulmányozhatja az embereket és a helyzeteket, mielőtt eldönti, hogy bele akar-e szálni. A vendégek nem kapják meg azonnali figyelmét, hacsak nem úgy dönt, hogy méltók a figyelmére, de családtagjaihoz, különösen a kedvelt személyéhez, mindig hűséges, követi őket a házban. Az orosz kék egy érzékeny macska, aki nem szereti, ha figyelmen kívül hagyják, és megbántódik, ha nem kap ugyanannyi szeretetet, mint amennyit ad. A figyelem hiánya szorongást vagy félelmet okozhat. Míg az orosz kék szereti a társaságodat, napközben egyedül is képes szórakozni, miközben Te a munkahelyeden vagy. Ellentétben néhány aktív, intelligens fajtával, nem romból, hanem egy orosz balerina hajlékony kecsességével mozog a házban. Erős önértékelése van, és nem szereti, ha kigúnyolják. Ez egy olyan macska, aki csendes, stabil környezetet szereti a legjobban. Nem szereti a változást, és különösen fontos számára, hogy az ételeket időben megkapja. Számíts rá, hogy hűséges ébresztőóra lesz reggelente, nem azért, hogy Te ne maradj le a munkáról, hanem azért, hogy Ő ne maradjon le egy étkezésről. Ha rászánod az időt arra, hogy jó kapcsolatot alakíts ki egy orosz kékkel, jutalmad egy mély kötődés lesz ezzel a szerető macskával.

Orosz kék macska tartása és ápolása

Az orosz kék sűrű szőrzetét hetente kétszer kell fésülni, hogy eltávolítsd az elhalt szőrt és eloszlassd a bőr olajait. Mosd a fogát a fogágybetegségek megelőzése miatt. A napi fogmosás a legjobb, de a heti fogmosás jobb, mint a semmi. Vágja le a körmöket néhány hetente. Ajánlott egy fürdetés, amikor a macska szőre hullik, segít gyorsabban eltávolítani a felesleges szőrt. Tartsd makulátlanul tisztán az orosz kék alomdobozát. Az orosz kék cica nagyon nagy figyelmet fordít a fürdőszoba higiéniájára. Célszerű egy orosz kék macskát csak beltéri macskaként tartani.

Orosz kék macska
Orosz kék macska

Megjelenése és színváltozatai

Az orosz kék elegáns, de izmos teste arra késztette az egyik macskabírót, hogy a „macskák doberman pinscherének” nyilvánítsa. Az úgynevezett félidegen testalkatú, ami azt jelenti, hogy formája közepes, valahol a perzsák alacsony, kompakt teste és a keleti fajták, például a sziámi fajták karcsú szögei közé esik. A Cat Fanciers Association fajtaszabványa az orosz kékre azt írja elő, hogy sima, közepes méretű ék alakú feje legyen, tompa fangával. A fej széles ékét és lapos koponyáját gyakran kobraszerűnek írják le, bár ez túlságosan erős leírás erre az édes természetű macskára. A nagy fülek a tövüknél szélesek, hegyes végekkel, a belsejét vékony, áttetsző bőr béleli, és a lekerekített, élénkzöld szemek egymástól távol helyezkednek el. A hosszú, karcsú nyakból magas lapockák és finom csontozatú, feszes és izmos test alakul ki, amelyet rövid, vastag dupla szőrzet borít, plüss textúrával, amelyet gyakran a fókához vagy a hódhoz hasonlónak mondanak. Ha végighúznád az ujjaid egy orosz kék bundáján, az általuk készített minták mindaddig megmaradnának, amíg simára nem simítják őket. A farok hosszú, de arányos a testtel. Az orosz kék bundájának színével tűnik ki. A tájékozatlanok számára szürkének tűnhet, de a macskakiállítás szerint egyenletes, élénkkék színű, ezüstös szőrszálakkal, amelyektől úgy tűnik, hogy csillog. Egyes oroszkék cica „szellemcsíkokkal” születik, ami emlékeztet a cirmos génre, amelyet minden macska hordoz, még akkor is, ha ez nem fejeződik ki a bundájában, de ezek általában elhalványulnak. Azt gondolhatnánk, hogy az orosz kék csak kék színben kapható, és a CFA-ban ez igaz, de más macskaszövetségek liberálisabb fajtaszabványokkal rendelkeznek. Ausztráliában és Új-Zélandon a macskákat „oroszoknak” hívják, és fehér és fekete, valamint hagyományos kék színben kaphatók.

A Main Coon kapcsolata a gyerekekkel és állatokkal

Az orosz kék toleráns természetű a gyerekekkel szemben, akik kedvesen és tisztelettel bánnak velük. Még a gyerkőcök ügyetlen simogatását is elviselik. Ennek ellenére a türelmes és gyengéd orosz kék cicát mindig óvni kell a durva bánásmódtól, ezért mindig felügyeld ha egy kisgyermek meg akarja simogatni a macskát. Az orosz kék más állatokat is elfogad, beleértve a kutyákat is, mindaddig, amíg nem üldözik vagy fenyegetik őket. Lassan és ellenőrzött körülmények között mutasd be a háziállatokat, hogy megtanuljanak kijönni egymással.

További érdekes cikkeket olvashatsz a blogbejegyzések között többek között a bengáli és main coon macskáról valamint a hipoallergén macskákról.

Források:
https://cattime.com/

https://petzoo.hu/

További bejegyzések

Norvég erdei macska tartása

Norvég erdei macska tartása

Norvég erdei macska története A norvég erdei macska egy ősi fajta, amely természetes módon, emberi beavatkozás nélkül fejlődött ki több száz éven át Norvégia erdőiben. Hazájában skogkattnak (norvégul „erdei macska”) hívják. A norvég erdei macskának az Egyesült...

Ragdoll macska

Ragdoll macska

A Ragdoll macska a macskafajták családjában a fiatalabb fajták közé tartozik. Családbarát, kedves és szelíd…

Maine Coon macska

Maine Coon macska

A Main Coon macska tartásával és jellemzőivel kapcsolatos információkat gyűjtöttük össze egyetlen cikkben.

10 legjobb hipoallergén macska

10 legjobb hipoallergén macska

Csalánkiütés, tüsszögés, duzzadt vagy viszkető szem – bárki, aki allergiás a macskákra, könnyen felismeri a reakció tüneteit. Sokakat érintő problémáról van szó és ha macskaválasztás előtt vagyunk jó ha tudunk erről a jelenségről.

A Sziámi macska tartása és jellemzői

A Sziámi macska tartása és jellemzői

Szeretnél sziámi macskát tartani vagy csak érdekelnek a cicák? Itt minden információt és terméket megtalálsz ami csak kell a sziámi macska tartásához!