10 legjobb hipoallergén macska

Hipoallergén macska

Miről is szól ez a bejegyzés?

Csalánkiütés, tüsszögés, duzzadt vagy viszkető szem – bárki, aki allergiás a macskákra, könnyen felismeri a reakció tüneteit. Sokakat érintő problémáról van szó és ha macskaválasztás előtt vagyunk jó ha tudunk erről a jelenségről.

Hipoallergén macskák

Csalánkiütés, tüsszögés, duzzadt vagy viszkető szem – bárki, aki allergiás a macskákra, könnyen felismeri a reakció tüneteit. Sokakat érintő problémáról van szó és ha macskaválasztás előtt vagyunk jó ha tudunk erről a jelenségről.

Az Asthma and Allergy Foundation of America (AAFA) szerint az Egyesült Államokban 10 allergiás emberből három allergiás a macskákra vagy a kutyákra. Valójában az AAFA jelentése szerint a macskaallergia körülbelül kétszer olyan gyakori, mint a kutyaallergia.

Mindazonáltal előfordulhat, hogy egy barátságos macskát keresel a családnak, és azon tűnődsz, hogy vannak-e olyan macskák, amelyek jobban megfelelnek az allergiásoknak – elvégre mindig a legjobb hipoallergén kutyákról beszélnek. Mi a helyzet a legjobb hipoallergén macskákkal?

Bár egyetlen macska sem igazán hipoallergén macska, egyes fajtákról azt mondják, hogy másokhoz képest kevesebb allergént termelnek. Olvassd el a 10 legjobb hipoallergén macskafajtát tartalmazó listánkat, hogy könnyebb legyen a választás.

Mi okoz allergiát a macskáknál?

Mielőtt rátérünk a fajták listájára, fontos beszélni egy kicsit arról, hogy mi is okozza a macska allegriát.

A Fel d 1 nevű fehérje a macska fő allergénje. Minden macska termeli ezt a fehérjét, főleg a nyálában, és terjeszti, amikor ápolja magát. Ekkor a Fel d 1 a macska szőréből is kiterjed, valamint a szőrből, amikor kihullik.

Léteznek hipoallergén macskafajták?

Tehát, ha minden macska termel Fel d 1 fehérjét, mi az a hipoallergén macska? A European Journal of Allergy and Clinical Immunology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint nincs olyan, hogy allergénmentes vagy hipoallergén macska.

A tanulmány azonban azt is kifejti, hogy a Fel d 1 termelése nagymértékben változhat a különböző macskák között, megjegyezve, hogy a hím macskák három-ötször kevesebb fehérjét termelnek az ivartalanítás után. Hasonlóképpen ismert, hogy a nőstény macskák kevesebb fehérjét termelnek, mint a hímek.

Röviden, bár lehet, hogy nincsenek igazán hipoallergén macskafajták, a „hipoallergénnek” tartott macskafajtákról gyakran azt gondolják, hogy kevesebb Fel d 1 fehérjét termelnek, ezért kevesebb allergiás tünetet okoznak.

10 legjobb macskafajta allergiában szenvedők számára

Most, hogy jobban megértettük a macskaallergiát, beszéljünk a legjobb „hipoallergén” macskafajtákról. Egyes fajták állítólag kevesebb Fel d 1 fehérjét tartalmaznak, míg mások kevesebbet szőrt hullatnak vagy kevesebb szőrük van így kevésbé valószínű, hogy terjesztik az allergéneket más macskafélékhez képest.

1. Balinéz macska

A balinézek, akiket időnként hosszú hajú sziámiként is emlegetnek, okos, alkalmazkodó és szociális – de nem túlzottan igényes – személyiségről ismert. Úgy gondolják, hogy a balinézek egy spontán mutáció eredményeként jelentek meg, amikor egy sziámi macskától hosszú szőrű cicák születtek.

Ezek a macskák jól kijönnek más háziállatokkal és gyerekekkel, és értékelik a játék és a pihenés jó egyensúlyát. A balinéz macskák állítólag kevesebb Fel d 1 fehérjét tartalmaznak, így kiválóan alkalmasak az allergiások számára. Ráadásul a hosszú szőrük ellenére ezek a macskák nem gyakran vedlenek, és minimális ápolást igényelnek.

Balinéz macska

2. Szibériai macska

A balinézekhez hasonlóan a szibériaiak is kevesebb Fel d 1 fehérjét tartalmaznak más macskafajtákhoz képest. A szibériaiak nagy macskák, és sok színben kaphatók. Ezeknek a macskáknak hármas szőrük van, amely heti kefével karbantartható.

A szibériai macskák szezonálisan vedlenek, ezalatt a napi szőrkefélés segít megőrizni bundájuk egészségét, különösen az aljszőrzetét, valamint minimalizálni az allergéneket.

A személyiségüket tekintve ezek a macskák intelligensek és figyelmesek – szeretnek tanulni, és szeretnek maguknak kitalálni dolgokat. Gyengédek a gyerekekkel, más háziállatokkal és látogatókkal szemben, és örülnek a közönségnek.

Szibériai macska

3. Keleti rövidszőrű macska

Bár a keleti fajta rövid- és hosszúszőrű is létezik, a keleti rövidszőrűeket rövid szőrük miatt alkalmasabbnak tartják a macskaallergiában szenvedők számára.

Ezeknek a macskáknak selymes bundája van, amelyet könnyű ápolni, és nem hullik túl sokat. A rendszeres szőrkefélés csökkentheti a hullást.

A keleti rövidszőrűekről ismert, hogy nagyon beszédesek, aktívak és jókedvűek. Ezek a macskák nagyon szociálisak, és sok mozgásra vagy tevékenységre van szükségük ahhoz, hogy elfoglalják őket. A keleti rövidszőrűek szeretnek szoros barátságot kötni családtagjaikkal vagy más háziállatokkal, akik lépést tudnak tartani energiájukkal.

Keleti rövidszőrű

4. Devon Rex macska

A Devon Rex macska vékony, finom szőrű és kevésbé hullik, mint sok más macskafajtánál. Keféléssel ápolhatjuk a macska bundáját, hogy tisztán tartsuk, de általában a Devon Rex nem igényel sok ápolást.

Ezek a macskák sok energiával rendelkeznek. Szeretnek részt venni abban, amit csinálsz, és arról ismertek, hogy hangosan dorombolnak, amikor boldogok. Azt mondják, hogy a Devon Rexek egy kicsit huncutkodók is, ezért érdemes odafigyelni, hogy ne essen bajuk.

Devon Rex

5. Cornish Rex macska

A Cornish Rexek göndör szőrzete szorosan illeszkedik a testükhöz. A Devon Rexhez hasonlóan ezek a rövid, vékony szőrzetek is gyengén hullanak, így jobban elviselhetőek az allergiások számára.

Ezek a macskák vidámak, energikusak és szeretnek játszani. A fajta kíváncsi, sportos, és sok macskával ellentétben szereti, ha felkapják. A Cornish Rex macskák szeretik követni a gazdájukat egyik helyről a másikra, és boldogok ha sok figyelemet kapnak.

Cornish Rex macska

6. Jávai macska

A balinéz és a colorpoint rövidszőrű keresztezéséből származnak a jávai sziámi macskák, amelyek hangjukról ismertek. Előfordulhat, hogy ezek a csevegő macskák visszaszólnak, ha beszélünk hozzájuk, vagy ok nélkül elkezdenek csevegni.

A jávai macskák okosak és sportosak – kiváló ugrók, és szívesen használják ki kíváncsiságukat, ha tehetik, felfedezik a szekrényeket vagy fiókokat. Ezeknek a macskáknak rövid, kevés karbantartást igénylő szőrük van, aljszőrzet nélkül.

A jávai macskafajtákról ismert, hogy az egyik legkevésbé hulló macskafajta, és a rendszeres szőrkefélés segít minimalizálni az allergéneket.

Jávai macska

7. Szfinx macska

Bár a szőrtelen szfinx gyakran az egyik első macskafajta, amely a szőrtelenség miatt mint hipoallergén macska eszébe jut az allergiásoknak, ezek a macskák nem olyan hipoallergének, mint gondolná. Mint minden macska, a szfinx is termel szőrt, de ez minimálisra csökkenthető a gyakori fürdéssel – ami szintén segít megelőzni az olaj felhalmozódását a bőrükön.

A szfinx macskák barátságosak, jókedvűek és játékosan huncutkodók. Ez a fajta intelligens, kíváncsi és szereti a figyelmet. Ezek a macskák hajlandóak követni téged, kutyaszerű hűséget és odaadást mutatva.

A szfinx macskáról itt olvashatsz bővebben.

Szfinx macska

8. Burma macska

A burma energikus, beszédes és néha makacs macska, aki szereti gyerekekkel, más macskákkal és kutyákkal tölteni az időt. Ezek a macskák okosak és élvezik a játékot – nem lesznek elragadtatva attól, hogy egyedül hagyják otthon, különösen ha nincs valamivel elfoglalva.

A burma macskáknak rövid, selymes tapintású szőrük van, és bár lehet, hogy nem olyan alacsony a szőrhullásuk, mint a listánkon szereplő többi fajtának, még mindig a spektrum alsó végén vannak. Ezeknek a macskáknak minimális ápolásra van szükségük, de sok más macskához hasonlóan a napi kefélés segít megőrizni bundájuk egészségét és tisztán tartását.

Olvasd el a burma macskáról szóló bejegyzést!

Burmai macska

9. Ocicat macska

Úgy néz ki, mint egy ocelot miniatűr változata, az Ocicat egy sportos, nagy energiájú és nagyon okos fajta. Ezek a macskák kissé igényesek tudnak lenni – nyitottak, csevegősek, szeretnek játszani és aktívak lenni a családjukkal.

Sok más macskafajtától eltérően néhány ocicat valójában nem bánja a vizet, és szívesen úszik. Ezek a macskák szeretik a társaságot, és szeretik ha van egy másik macska vagy kutya a házban.

Az ocicat szőre kevésbé hullik, de hasznos lehet a rendszeres ápolás az elhalt szőr eltávolítására.

Ocicat macska

10. Orosz kék macska

A szőrük színéről felismerhető orosz kékek gyengédek, ragaszkodóak, és szívesen töltenek nyugodt időt egyedül és családjukkal. Ezek a macskák alkalmazkodóképesek, empatikusak és néha kissé félénkek.

Az oroszkék szőrzete rövid, de sűrű, és előfordulhat, hogy valamivel többet hullatnak, mint a listánkon szereplő fajták némelyike ​​– így nem biztos, hogy a legjobb választás, ha súlyos allergiája van. Általában azonban ezek a macskák jól karbantartják a bundájukat, és a rendszeres kefélés segíthet minimalizálni a vedlést és az allergéneket.

Orosz kék macska

Hipoallergén macska kiválasztása családja számára

A minimális vedlést és alacsony ápolást igénylő macskafajták – az általunk hipoallergénnek tartott – vizsgálata remek kiindulópont, ha Te vagy valaki a családban allergiás.

A nap végén azonban minden macska más, és nehéz biztosan megmondani, hogy egy bizonyos fajta vagy egy bizonyos macska allergiás reakciót fog kiváltani vagy sem. Ezért, amikor megpróbálod eldönteni, hogy melyik macska a megfelelő számodra, hasznos lehet, ha tenyésztőkkel, állatorvosokkal vagy más szakértőkkel beszélgetsz, hogy további információkat és betekintést kapj a Te konkrét helyzetedbe.

Források:
https://www.pumpkin.care/blog/hypoallergenic-cat-breeds/

További bejegyzések

Norvég erdei macska tartása

Norvég erdei macska tartása

Norvég erdei macska története A norvég erdei macska egy ősi fajta, amely természetes módon, emberi beavatkozás nélkül fejlődött ki több száz éven át Norvégia erdőiben. Hazájában skogkattnak (norvégul „erdei macska”) hívják. A norvég erdei macskának az Egyesült...

Ragdoll macska

Ragdoll macska

A Ragdoll macska a macskafajták családjában a fiatalabb fajták közé tartozik. Családbarát, kedves és szelíd…

Az orosz kék macska

Az orosz kék macska

Az orosz kék macska tartásával és jellemzőivel kapcsolatos információkat gyűjtöttük össze egyetlen cikkben.

Main Coon macska

Main Coon macska

A Main Coon macska tartásával és jellemzőivel kapcsolatos információkat gyűjtöttük össze egyetlen cikkben.

A Sziámi macska tartása és jellemzői

A Sziámi macska tartása és jellemzői

Szeretnél sziámi macskát tartani vagy csak érdekelnek a cicák? Itt minden információt és terméket megtalálsz ami csak kell a sziámi macska tartásához!