Maine Coon macska

main coon

Miről is szól ez a bejegyzés?

A Main Coon macska tartásával és jellemzőivel kapcsolatos információkat gyűjtöttük össze egyetlen cikkben.

A Maine Coon macska

A Maine Coon macska egy őshonos új-angliai cica, Maine-ből származik, ahol népszerű egerésző, tanyasi macskák és – nagy valószínűséggel – hajómacskák voltak, legalábbis a 19. század elején. Az első dolog, amit szembeötlő Maine Coon cicák kapcsán az a méretük. Valójában a világ leghosszabb házimacskájának rekordja egy maine coonhoz tartozik, aki több mint 120 cm hosszúra nőtt.

De ezek a cicák több kiemelkedő tulajdonsággal rendelkeznek, mint csak a méretük. Ragaszkodóak, alkalmazkodóak, és megőrizték vadászösztönüket, arra az esetre, ha el kellene kapni pár egeret. Ez a cica tökéletes kiegészítője lehet családodnak.

main coon
main coon

Maine Coon macska története

A Maine Coon, ahogy a neve is sugallja, Maine-ből származik, ahol a fajta népszerű egerészmacskaként, farmmacskaként és hajómacskaként volt ismert már a 19. század elején. Természetes fajta, eredetükről keveset tudunk. Egyesek szerint a vikingek hozták őket Észak-Amerikába, évszázadokkal azelőtt, mielőtt még Kolumbusz áthajózott volna az óceán kékjén. Mások azt mondják, hogy Marie Antoinette hosszúszőrű macskáinak leszármazottai, akiket a halálra ítélt királynő előtt küldtek Amerikába, aki abban reménykedett, hogy ott megszökhet. A tengeri kapitányok hosszúszőrű macskákat hozhattak vissza, amelyek aztán helyi rövidszőrű macskákkal párosodtak. Egy dolog biztos: a Maine Coon nem a macska és a mosómedve párosodása, még akkor sem, ha barna cirmos szőrük és szőrös gyűrűs farkuk ezt a biológiai lehetetlenséget sugallja. A hasonlóság azonban abban van, hogy a macskák hogyan kapták nevük „Coon” részét. Valójában azokat a Maine Coonokat, akiknek nem volt barna cirmos szőrük, Maine Shag-nak hívták.

Az első közzétett utalás a Maine Coonra 1861-ből származik, és egy fekete-fehér macskáról szólt, akit Jenks kapitánynak hívtak a Horse Marines-ből. 1895-ben a Madison Square Gardenben megrendezett macskakiállításon egy nőstény Maine Coont választottak a legjobb macskának. Bostonban és New Yorkban a házilag nevelt macskafélék nagyon népszerűek voltak a macskakiállításokon, és amikor 1908-ban megalakult a Cat Fanciers Association, az ötödik regisztrált macska egy Molly Bond nevű Maine Coon volt. De a századforduló körül Angliából az elbűvölő perzsa és egzotikus sziámi macskák elterjedése a Maine Coon körülbelül öt évtizedes népszerűségének végét jelentette. A dolgok jobbra fordultak az 1960-as években, és 1968-ban megalakult a Maine Coon Breeders and Fanciers Association. Ma ezek a nagy, gyönyörű macskák a világ legnépszerűbb fajtái közé tartoznak. De ami igazán számít, természetesen az az, hogy ők Maine hivatalos állami macskái.

main coon
main coon

Maine Coon cica jelleme

A jó kedélyű és barátságos Maine Coon jól alkalmazkodik számos életmódhoz és személyiséghez. Szeretnek emberekkel lenni, és szokásuk követni őket, de nem szorulnak rájuk. Örülnek, ha figyelmet kapnak, ha te irányítod őket, de ha elfoglalt vagy, akkor megelégednek azzal, hogy csak felügyeljék a tevékenységedet.

Általában nem ölcicák, de szeretnek a gazdijuk közelében lenni. Megőrzik vadász készségüket is. Egyetlen rágcsáló sem lesz biztonságban egy olyan otthonban, ahol Maine Coon él. Még ha nincs is egered, amit üldözhetnének, a játékokat üldözve és nagy mancsaikkal megragadva megőrzik képességeiket. Mint bármely macska jól mászik, de általában inkább a talajszinten maradnak. Ezenkívül nagyon okosak, és boldogan tanulnak trükköket, vagy játszanak a kihívást jelentő puzzle-játékokkal. A hímek különösen hajlamosak a rosszalkodásra. A nőstények méltóságteljesebbek, de nem vetik meg a kergetős játékokat. Nem kifejezetten beszédesek, inkább halkan jelzik ha mondanivalójuk van.

Maine Coon macska tartása

Annak ellenére, hogy a Maine Coon bundája hosszú, selymes textúrájú, és nem hullik ki könnyen – ha rendszeresen ápolod. Könnyen ápolható hetente kétszeri fésüléssel, amely eltávolítja az elhalt szőrszálakat és eloszlatja a bőr olajait. A hasznos ápolóeszközök közé tartozik a rozsdamentes acél fésű a gubancok eltávolítására, és az úgynevezett „ápoló gereblye”, amely az elhalt aljszőrzetet húzza ki, ami gubancokat okoz, ha nem távolítják el. Használd óvatosan, különösen a gyomor területén és a farkon. A Maine Coonok türelmesek, de nem szeretik, ha húzzák a „hajukat”. Ellenőrizzd a farkát, hogy nem tapadt-e a szőréhez kakidarab, és töröld le egy babakendővel. Szükség szerint fürdessd meg. Ha zsírosnak érzed a bundáját, vagy szálkásnak tűnik a bundájuk, fürdeni kell. Moss fogat a fogágybetegségek megelőzésére. A napi foghigiénia a legjobb, de a heti fogmosás jobb, mint a semmi.

Vágd le a körmöket néhány hetente. Puha, nedves ruhával töröld le a szem sarkait, a váladékok eltávolításához. Használj külön területet a kendőből minden szemnél, hogy elkerüld a fertőzés terjedésének kockázatát. Hetente ellenőrizd a fülét. Ha piszkosnak tűnnek, töröld le őket egy vattakoronggal vagy puha, nedves ruhával, amelyet almaecet és meleg víz 50-50 arányú keverékével megnedvesítettél. Kerüld a pamut törlőkendő használatát, mert ez károsíthatja a fül belsejét. Tartsd a Maine Coon cicád alomdobozát makulátlanul tisztán. A macskák különös figyelmet fordítanak a fürdőszobai higiéniára, és a tiszta alomdoboz segít a szőrzet tisztán tartásában is.

Megjelenése és színváltozatai

A Maine Coon egy nagy, masszív macska sima, bozontos bundával. Teste arányos, izmos széles mellkassal. A Maine Coonnak masszív, közepesen hosszú lábai és nagy, kerek mancsai vannak, amelyek jól összefonódnak a szőrrel. A vastag szőrzet rövidebb a vállakon, hosszabb a hason, elöl fodros. A közepes szélességű szögletes fej valamivel hosszabb, mint a szélessége. A nagy, kifejező szemek zöld, arany, zöldes-arany vagy réz színűek. A fehér vagy kétszínű Maine Coonoknak kék vagy furcsa szemeik lehetnek. A barna cirmos minta annyira elterjedt ennél a fajtánál, hogy sokan nem tudják, hogy a Maine Coonok más színben vagy mintában is megjelenhetnek. A Maine Coonok egyszínű színben is megtalálhatók, beleértve a feketét, vöröset vagy fehéret, minden cirmos színt és mintát, kétszínű, például kék és fehér vagy vörös és fehér, valamint olyan minták, mint a teknősbékahéj és a kalikó.

A Maine Coon kapcsolata a gyerekekkel és állatokkal

A barátságos, laza Maine Coon tökéletes választás gyermekes családok és macskabarát kutyák számára. A Maine Coon kiscica szereti a figyelmet, amit a gyerekektől kap, hogyha udvariasan és tisztelettel bánnak velük. Barátságos hozzáállásuknak köszönhetően szívesen élnek együtt macskabarát kutyákkal is. Lassan és ellenőrzött körülmények között mutasd be a háziállatokat, hogy megtanuljanak kijönni egymással.

További érdekes cikkeket olvashatsz a blogbejegyzések között többek között a szfinx és sziámi macskáról valamint a hipoallergén macskákról.

Források:
https://cattime.com/

További bejegyzések

Norvég erdei macska tartása

Norvég erdei macska tartása

Norvég erdei macska története A norvég erdei macska egy ősi fajta, amely természetes módon, emberi beavatkozás nélkül fejlődött ki több száz éven át Norvégia erdőiben. Hazájában skogkattnak (norvégul „erdei macska”) hívják. A norvég erdei macskának az Egyesült...

Ragdoll macska

Ragdoll macska

A Ragdoll macska a macskafajták családjában a fiatalabb fajták közé tartozik. Családbarát, kedves és szelíd…

Az orosz kék macska

Az orosz kék macska

Az orosz kék macska tartásával és jellemzőivel kapcsolatos információkat gyűjtöttük össze egyetlen cikkben.

10 legjobb hipoallergén macska

10 legjobb hipoallergén macska

Csalánkiütés, tüsszögés, duzzadt vagy viszkető szem – bárki, aki allergiás a macskákra, könnyen felismeri a reakció tüneteit. Sokakat érintő problémáról van szó és ha macskaválasztás előtt vagyunk jó ha tudunk erről a jelenségről.

A Sziámi macska tartása és jellemzői

A Sziámi macska tartása és jellemzői

Szeretnél sziámi macskát tartani vagy csak érdekelnek a cicák? Itt minden információt és terméket megtalálsz ami csak kell a sziámi macska tartásához!