Norvég erdei macska tartása

norvég erdei macska

Miről is szól ez a bejegyzés?

Norvég erdei macska története A norvég erdei macska egy ősi fajta, amely természetes módon, emberi beavatkozás nélkül fejlődött ki több száz éven át Norvégia erdőiben. Hazájában skogkattnak (norvégul „erdei macska”) hívják. A norvég erdei macskának az Egyesült Államokban néha a „wegie” becenevet adják. Ennek a nagyméretű, vad külsejű macskának sűrű, hosszú szőrzete és hiúzszerű szőrös […]

Norvég erdei macska története

A norvég erdei macska egy ősi fajta, amely természetes módon, emberi beavatkozás nélkül fejlődött ki több száz éven át Norvégia erdőiben. Hazájában skogkattnak (norvégul „erdei macska”) hívják. A norvég erdei macskának az Egyesült Államokban néha a „wegie” becenevet adják. Ennek a nagyméretű, vad külsejű macskának sűrű, hosszú szőrzete és hiúzszerű szőrös fülei (a fülhegyeken növekvő szőrcsomók) vannak. Erős kötelékeket tud kialakítani a családtagokkal, de általában inkább egyedül pihen, mint bárki ölében.

Úgy tartják, hogy a norvég erdei macska származása a vikingek idejére nyúlik vissza. A norvég erdei cicára emlékeztető képek és írásos leírások már a 16. században léteztek. A fajta még egy norvég tündérmesében is fontos szerepet játszik Freya skandináv istennőről, akinek két hatalmas erdei macska vontatta a szekerét. A 20. század fordulójára azonban a fajta majdnem elveszett a más típusú macskákkal való válogatás nélküli keresztezés miatt. Az emberek észrevették, felismerték, hogy a fajta nemzeti kincs. 1938-ban V. Olav norvég király a norvég erdei macskát Norvégia nemzeti macskafajtájának tekintette. Sok évtizedbe telt, de Norvégiában a fajtabarátoknak végül sikerült megmenteni a fajtát, és gondos tenyésztési programokkal megerősíteni egyedszámát. Az első norvég erdei macskákat 1979-ben importálták az Egyesült Államokba. A The Cat Fanciers Association 1994-ben ismerte el és regisztrálta hivatalosan.

norvég erdei macska
norvég erdei macska

Norvég erdei cica jelleme

A független, de ragaszkodó norvég cica nem alszik Veled egész éjszaka, de időnként meglátogathat egy rövid szeretgetésre. Ez nem jelenti azt, hogy a norvég erdei macskának távolságtartó személyisége van – távolról sem. A norvég erdei macskák nagyon ragaszkodnak gazdáikhoz, és szeretnének részt venni a családi élet minden területén. A norvég erdei macskák kíváncsiak, játékosak és kiegyensúlyozottak, így nagyszerű társaik a gyermekes családoknak. Elég alkalmazkodók ahhoz, hogy a nyugodtabb kutyákkal kijöjjenek, és általában boldogan élnek más macskákkal is.

A norvég erdei macska tartása és ápolása

A norvég erdei macska sűrű szőrzete hetente alapos kefélést igényel a gubancok elkerülése miatt. Évente egyszer, tavasszal a norvég erdei macska levedli aljszőrzete nagy részét a nyári szezonra. Ebben a szezonális átmenetben erős lehet a vedlés, ezért gyakrabban kell kefélni a szőrét. Az év minden más szakaszában mérsékelten vedlik. A fogmosás mellett néhány havonta fürdesd meg norvég erdei cicádat, nyírd le rövidre a körmét, és hetente ellenőrizd a fülét, szükség esetén tisztítsd meg. A norvég erdei macskák lassan fejlődnek, nagyjából ötéves koruk körül érik el a teljes méretüket. Felnőtt korukig élénkek és játékosak, de nem megszállottan aktívak. Nagyra értékelik a szórakoztató játékokat, és általában készen állnak a játékra – saját feltételeik szerint. Szerezz be Neki egy kaparófát vagy tornyot a mászáshoz, ágaskodáshoz és vakarózáshoz. A macskád különösen értékelni fogja, ha a kaparófája vagy mászókája egy ablak közelében található, ahonnan elégedetten nézlődhet.

norvég erdei macska
norvég erdei macska

Megjelenése és színváltozatai

A norvég erdei macska úgy néz ki, mintha otthon lenne az erdő vadonjában. Nagy, mégis jól kiegyensúlyozott és erős izomzatú, erős csontszerkezettel.
Felépítésében hasonlyt a Main Coon és Szibériai macska fajtákhoz. Széles mellkasa és vaskos megjelenése van, de nem tűnik kövérnek. A hátsó lábak valamivel hosszabbak, mint az első lábak, így a fara valamivel magasabban van, mint a vállai. A fajta közepes és nagy fülei szélesek a tövénél, lekerekítettek, és erősen bundázottak. A hiúzvégek (csomók a fülek hegyén) a fajta rendkívül erős jellemzője. Speciális dupla bundával rendelkezik, hogy melegen tartsa a macskát a kemény skandináv tél alatt. A hosszabb, durva, vízálló külső szőrzet a mellkasnál fodrot, a nyaknál gallért, a hátsó lábakon barázdákat, bozontos farkat és a lábujjak között erős tincset képez. A rövid, sűrű aljszőrzet meleg szigetelést biztosít a hideg ellen. A macska szőrzete szivárvány színekben, árnyalatokban és mintázatban jelenik meg. Lehet cirmos, tigrismintás, pettyes vagy gyűrűzött, esetleg fekete, kék, borostyán, teknőctarka színű vagy ezek kombinációja.

Norvég erdei macska etetése

A norvég erdei macskák erős felépítésűek, de soha nem hízhatnak meg. Az evésére való odafigyelés a legjobb módja annak, hogy megelőzzük a súlyfelesleggel összefüggő egészségügyi problémákat, beleértve a cukorbetegséget, a szívbetegségeket és a csípőízületi diszpláziát, amelyekhez a túlsúly is társulhat. Naponta legalább kétszer mért mennyiségű táplálékkal etesd. Ne hagyd kint az ételt egész nap, a szabadon táplált macskák a szükségesnél többet nassolnak, ami túlsúlyhoz vezethet. Kérj tanácsot állatorvosodtól vagy tenyésztőtől norvég erdei macskád egészséges táplálékával kapcsolatban.

További érdekes cikkeket olvashatsz a blogbejegyzések között többek között az orosz kék és main coon macskáról valamint a hipoallergén macskákról.

Források:
https://www.thesprucepets.com/norwegian-forest-cat-4170085

További bejegyzések

Ragdoll macska

Ragdoll macska

A Ragdoll macska a macskafajták családjában a fiatalabb fajták közé tartozik. Családbarát, kedves és szelíd…

Az orosz kék macska

Az orosz kék macska

Az orosz kék macska tartásával és jellemzőivel kapcsolatos információkat gyűjtöttük össze egyetlen cikkben.

Maine Coon macska

Maine Coon macska

A Main Coon macska tartásával és jellemzőivel kapcsolatos információkat gyűjtöttük össze egyetlen cikkben.

10 legjobb hipoallergén macska

10 legjobb hipoallergén macska

Csalánkiütés, tüsszögés, duzzadt vagy viszkető szem – bárki, aki allergiás a macskákra, könnyen felismeri a reakció tüneteit. Sokakat érintő problémáról van szó és ha macskaválasztás előtt vagyunk jó ha tudunk erről a jelenségről.

A Sziámi macska tartása és jellemzői

A Sziámi macska tartása és jellemzői

Szeretnél sziámi macskát tartani vagy csak érdekelnek a cicák? Itt minden információt és terméket megtalálsz ami csak kell a sziámi macska tartásához!