A burma macska tartása és jellemzői

burma macska

Miről is szól ez a bejegyzés?

A burma macska tartásával és jellemzőivel kapcsolatos információkat gyűjtöttük össze egyetlen cikkben.

Burma macska története

A burma macska ősei a sziámiak és a burmai (ma Mianmar néven ismert) „rézmacska”. Úgy gondolják, hogy templomi és palotai macskák voltak, amelyeket papok tenyésztettek és tartottak. A modern burma matriárka egy kicsi, sötétbarna macska volt akit Wong Mau. névre keresztelt Dr. Joseph Thompson, a cica gazdája. Wong Mauról először azt hitték, hogy sziámi, csokoládészínű kabáttal. Az ilyen sziámiak nem voltak ismeretlenek. A „csokoládé sziámit” az 1880-as években írták le.

Testük barna vagy barna volt, és fókabarna vagy csaknem fekete pontjaik voltak. A pecséthegyű sziámiak, más néven királyi sziámiak, világosabb testűek, amelyek kontrasztban voltak sötét pontjaikkal, és a tenyésztők és a közönség kedvelte őket. A csokoládészínű macskák végül eltűntek Nagy-Britanniában, de továbbra is léteztek Thaiföldön és Burmában (ma Mianmar néven ismert), ahol valószínűleg a szabadon kóborló sziámiak természetes utódai voltak. Wong Mau volt az egyikük.

Dr. Thompson tenyésztési programja Virginia Cobb és Billie Gerst tenyésztőkkel, valamint Clyde Keeler genetikussal karöltve bézs, barna és hegyes szőrű cicákat hozott létre. Az eredmények, beleértve a burmai gén felfedezését is, annyira érdekesek voltak, hogy Thompson a Journal of Heredity 1943-as számában publikált egy cikket a témáról, amely az első ilyen cikk a macskagenetikáról. A Macskarajongók Egyesülete 1936-ban kezdte meg a burmai anyakönyvezést, de 1947-ben felfüggesztette a regisztrációt, mert a tenyésztők még mindig sziámiakat használtak tenyésztési programjaik során. A regisztráció 1953-ban folytatódott, miután a gyakorlatot leállították. Ma a burma cica népszerű fajta a macskabarátok körében.

Burma macska
burma macska

Burma cica természete

A burma macska energikus és barátságos. Megvan benne a sziámi őseinek varázsa és eltökéltsége, és ugyanúgy szereti a beszélgetést, mint ez a fajta, de a hangja lágy és édes, ami meghazudtolja azt a hajlamát, hogy bársonyos szőrzetbe burkolt vasmanccsal irányítsa a háztartást. Rendkívül intelligens, és keresi az emberi társaságot, ezért nem a legalkalmasabb egy olyan otthonba, ahol a nap nagy részében egyedül marad. Ha sokáig nem lesz ember a közelében, aki leköti a figyelmét, akkor jobb ha egy másik háziállat társaságában van. Jól kijön más macskákkal és kutyákkal, de természetesen egy másik burma lesz a legjobb barátja. A burma cica körülbelül olyan kíváncsi, mint a többi macska. Számíts rá, hogy alaposan felfedezi otthonodat, és megismeri annak minden zugát és rejtekhelyét. Játékos, és felnőtt korában is az marad. Kössd le a figyelmét, kíváncsiságát interaktív játékokkal. Különböző trükkökre is megtanítható.

Megfelelő korai kondicionálással az autózás és az állatorvosi látogatás gyerekjáték lesz. A burma jó választás, ha szeretnénksokat játszani és foglalkozni a macskánkkal. Ez a macska mindenben részt akar venni, amit csinálsz, az újságolvasástól és a számítógép melletti munkától az étkezésig és a televíziózásig. Természetesen veled alszik az ágyon, és szeret bebújni a takaró alá. Amikor leülsz, az öledben vagy közvetlenül melletted lesz, és várja, hogy megsimogasd. Nem szereti ha figyelmen kívül hagyod őt. A vendégek teljes figyelmét megkapják, és valószínűleg még azokat is megnyeri, akik azt állítják, hogy nem szeretik a macskákat. Szereti a figyelmet, és szeret irányítani. A hímek nyugodtabbak a nőstény burma cicánál.

burma macska
burma macska

Bengáli macska betegségei

Mind a törzskönyvezett, mind a vegyes fajtájú burma macskáknál eltérő gyakorisággal fordulnak elő egészségügyi problémák, amelyek genetikai eredetűek lehetnek. A burma macskák általában egészségesek, bár hajlamosak lehetnek az ínygyulladásra, és érzékenyek lehetnek az érzéstelenítésre.

Burma macska tartása

A burma cica puha, rövid szőrzete könnyen ápolható heti keféléssel vagy fésülködéssel az elhalt szőrzet eltávolítása és a bőr zsír eloszlatása érdekében. Fürdésre ritkán van szükség.

Fogmosás javasolt a fogágybetegségek megelőzésére. A napi foghigiénia a legjobb, de a heti fogmosás jobb, mint a semmi.
Puha, nedves ruhával töröld le a szem sarkait a váladékok eltávolításához. Használj külön kendőt mindkét szemnél, hogy elkerüld a fertőzés terjedésének kockázatát. Hetente ellenőrizzd a fülét. Ha piszkosnak tűnnek, töröld le őket egy vattakoronggal vagy puha, nedves ruhával, amelyet almaecet és meleg víz 50-50 arányú keverékével megnedvesítettél. Kerüld a pamut törlőkendő használatát, mert ez károsíthatja a fül belsejét.

Tartss az alomdobozt tisztán. Mint minden macska, a burma is különös figyelmet fordít a fürdőszobai higiéniára. Célszerű egy burma macskát csak benti macskaként tartani, hogy elkerüld a más macskák által terjesztett betegségektől.

Szociális élet

Az aktív és szociális burma cica tökéletes választás gyermekes családok és macskabarát kutyák számára. Ugyanúgy fog játszani, mint bármely retriever, könnyen megtanulja a trükköket, és szereti a gyerekek figyelmét, akik udvariasan és tisztelettel bánnak vele. Békésen él a tekintélyét tisztelő macskákkal és kutyákkal. Mindig lassan és ellenőrzött körülmények között mutasd be a háziállatokat, hogy megtanuljanak kijönni egymással.

További érdekes cikkeket olvashatsz a blogbejegyzések között többek között a szfinx és sziámi macskáról valamint a hipoallergén macskákról.

Források:
https://cattime.com/

További bejegyzések

Norvég erdei macska tartása

Norvég erdei macska tartása

Norvég erdei macska története A norvég erdei macska egy ősi fajta, amely természetes módon, emberi beavatkozás nélkül fejlődött ki több száz éven át Norvégia erdőiben. Hazájában skogkattnak (norvégul „erdei macska”) hívják. A norvég erdei macskának az Egyesült...

Ragdoll macska

Ragdoll macska

A Ragdoll macska a macskafajták családjában a fiatalabb fajták közé tartozik. Családbarát, kedves és szelíd…

Az orosz kék macska

Az orosz kék macska

Az orosz kék macska tartásával és jellemzőivel kapcsolatos információkat gyűjtöttük össze egyetlen cikkben.

Maine Coon macska

Maine Coon macska

A Main Coon macska tartásával és jellemzőivel kapcsolatos információkat gyűjtöttük össze egyetlen cikkben.

10 legjobb hipoallergén macska

10 legjobb hipoallergén macska

Csalánkiütés, tüsszögés, duzzadt vagy viszkető szem – bárki, aki allergiás a macskákra, könnyen felismeri a reakció tüneteit. Sokakat érintő problémáról van szó és ha macskaválasztás előtt vagyunk jó ha tudunk erről a jelenségről.

A Sziámi macska tartása és jellemzői

A Sziámi macska tartása és jellemzői

Szeretnél sziámi macskát tartani vagy csak érdekelnek a cicák? Itt minden információt és terméket megtalálsz ami csak kell a sziámi macska tartásához!